Mit érdemes enni a Gourmet-n?
Ahhoz, hogy tökéletes tippeket adhassunk, akkor lehetne a legtöbb alapunk, ha minden egyes dolgot megkóstoltunk volna a fesztiválon. Ez természetesen a végére sem fog sikerülni, nem hogy az elejére, de azért a nyitás előtti izgatott órákban igyekeztünk minél több mindenbe belekapni, hogy már a csütörtök délután kilátogatók is kaphassanak mankókat.
Az első kör alapján nem érdemes például kihagyni az Arany Kaviár vaddisznóhússal töltött, paradicsomvízben megforgatott gourmet pelmenyijét. Az is kiderült, hogy a Kiosk/Babel standján csendben a Clark Ádám téri új hústemplom, a Beefbar is helyet kapott: szarvasgombás mini kobe burgerük remek első alkalom lesz kobe marha húsával találkozni – valóban más kategória.
Kreinbacheréknél egy diszkrét Platán logó jelzi a táblán, hogy a fesztivál kedvéért komolyat igazoltak: a Gourmet-n amúgy csak a vasárnapi ebéden megjelenő tatai étterem legendás séfje, Pesti István a nem is olyan titkos tanácsadójuk. Melegen ajánljuk malacos wontonját: oldalas és egy kevés malacfül van benne, vajszószra ültetik.
Malacfülből nagyon sok van viszont Bicsár Attila falusi/gourmet keverék ételében, a malacfül cevichében: a túlzás nélkül rengeteg, felcsíkozott, citrusos fület lényegében guacamole-ra tálalják egy kukoricalepény kíséretében: szeretni kell hozzá a fület, de aki szereti, annak nagyon jó lesz. Ahogy azt ők eleve tervezték, a hűvösebb pillanatokban valóban jól fog jönni Széll Tamásaprólékosan tökéletesített gulyáslevese, már csak a hozzá járó eszményi kenyérért is érdemes benevezni rá a Stand25-nél.
Amellett, hogy tényleg minden standon van legalább egy kaviáros étel, a gombócozás is valóban általános fesztiválszerte, így sok standon bukkan fel valamiféle túrógombóc is. Az Almalomb hideg, könnyed, epres változatáról már biztosan tudjuk, hogy remek.
Ezek a ritkaságok
Azoknak, akik nem töltik kint az egész hétvégéjüket, egy dolgot tudunk ajánlani: érdemes az ismeretlen felé menni – legyenek azok még meg nem látogatott éttermek vagy ismerős helyek újdonságot jelentő fogásai –, hiszen a Gourmet-ban éppen az a legjobb, hogy sok mindenbe bele lehet kóstolni rövid idő alatt, hátha szerelem lesz belőle.
Fogások szintjén ilyen lehet az előbb említett Almalomb csalános-szalonnás-csipkebogyós tésztája vagy füstölt fürjtojásos tartletje, az Arany Kaviár idézőjeles velőscsontja (karfiolágyra tálalnak borjúvelőt, naná, hogy kaviárral), a Fáma szombaton és vasárnap kínált mangalica gombóca medvehagyma kaviárral, vagy éppen a Vegán Love kesusajtgombóca. A Gusteau-nál fehér csokoládé, tárkony, gyümölcsök és kaviár találkoznak egy tányéron, a Kistücsöknél bodzából készítettek kaviárt, a Tamánál narancsból, túrós lepényre.
Aki azzal akar hencegni, hogy volt már olyan étteremben, ami igazából csak ősszel nyit, az a Sociétét érintse mindenképp, a currys kacsagombócuk mangókaviárral kellően izgalmasan is hangzik. Aki olyan városból érkezik, ahol nincsenek minden bokorban a világkonyhák képviselői, sokfelé veheti az irányt: a Babka valódi kebabot hozott, a Dobrumba grúz zöldségkrémeket és bélszínes shawarmát. A Buddha-Barnál úri szusikat, a Rickshaw-nál dim sumokat, a Jankovich kúriánál koreai ételeket lehet kóstolni, a Sushi Sei-nél sashimiket párosítanak kaviárokkal. És kakukktojás a sorban, de ide kívánkozik a gyöngyösi Bori Mami, akik idén is tartják magukat Gourmet Fesztiválos hagyományukhoz, és ezúttal is hoztak éticsigát.
Forrás: www.gourmetfesztival.hu